Ecologische toiletten Magneet Festival 2013

We (LocalWise & Mobiation) hebben urine-gescheiden droge toiletten gebouwd op het Magneet Festival 2013, een kleinschalig experiment om het ecologische toilet-faciliteiten aan te bieden op festivals . Hierbij hebben we waardevolle ervaring opgedaan en geloven dat ecologische toiletten een realistische optie om de chemische, stinkende toilethokjes te vervangen.
We hebben 2 toilet eenheden geplaatst voor plassen en poepen, 2 toiletten om alleen plassen (zittend) en strobalen waar de heren staand konden plassen. De toilet-eenheden werden aangesloten op een 1000 liter vat, waar de urine werd verzameld. De poep werd verzameld in 240 liter containers (kliko’s). Voordat de mensen naar de toilet gingen werden ze geïnformeerd over ‘do’s & don’ts’ van het toilet systeem. Voor 1 muntje ( 1,30 € ) konden de festival-gangers de toiletten de hele dag gebruiken.

“Er kan conceptueel geplast worden” ging er ten ronde op het festival.

Tevens hadden de mensen op het festival de kans om meer over de ecologische toiletten te leren door inspirerende lezingen gegeven door Fedde Jorritsma met de titel : “Hoe kun je de wereld redden met je ontlasting?”
In totaal werd er zo’n 1000 liter urine verzameld, 500 liter poep met zaagsel en 1 m³ stro verzadigd met urine. De urine wordt gebruikt als bemesting voor moestuinen . De poep wordt omgezet in biogas in experimenteel project .
We kregen veel positievere reacties wat ons motiveert ons om dit concept uit te werken. We hopen het systeem op grote schaal te  in 2014 op Magneet en andere festival locaties.