Een vriescontainer als off the grid woonunit

Drie dagen per week woon ik samen met Annemieke in een oude vriescontainer op het terrein van het Ecodorp Noordeland. Een container verdient natuurlijk niet de schoonheidsprijs, maar daar staat wel wat tegenover, supergoede isolatie bijvoorbeeld. Nu we de container een jas van wilgentenen hebben aangetrokken, staat ie goed in het landschap.

We leven helemaal off the grid, ons water is regenwater, onze elektriciteit komt van zonnecollectoren en voor het beetje warmte, die we nog missen in de winter, hebben we een kleine pelletkachel. Mensen die komen kijken, zijn verbaasd over hoe gezellig het kan zijn in zo’n container en ook over hoeveel apparatuur er nodig is om zo te leven. Als je binnenkomt zie je namelijk ook de omvormer en een aantal pompjes, tanks, buizen en slangen. In gewone huizen zit die techniek meestal verstopt in de grond en de muren.

Elektriciteit in de wintermaanden blijft nog even een uitdaging, want de zon laat zich dan te weinig zien om genoeg stroom te hebben, maar dat gaan we oplossen met een molentje.

Overigens moet je soms van de nood een deugd maken: toen het vorige zomer zó warm werd dat de zonnecollectoren zoveel warmte overhadden dat het buffervat begon te koken, hebben we een hot tub gemaakt waar die overtollige warmte naartoe kan. Zo kan het dat een afgekeurde container uit de industrie je niet alleen alles geeft wat je nodig hebt, maar ook nog een beetje extra luxe.

De container is ontworpen door Arie van Ziel als kantoorunit. Fedde Jorritsma heeft er een woonunit van gemaakt met als toevoegingen een pelletkachel, hottub en urine gescheiden toilet.