Hai, ik ben Fedde

Ikke

Na mijn MSc studies land & watermanagement in Wageningen, heb ik 7 jaar projecten gedaan in het buitenland, met name Centraal Azie. Ontwikkeling is voor mij hoe we ons verhouden met onze ecologische en sociale omgeving. Terug in Nederland heb ik LocalWise opgericht.

Met eenvoudige en betaalbare technieken verzorg ik duurzame voorzieningen voor sanitatie, water- en energie op veelal off-grid locaties. Ik geef adviezen, cursussen, begeleid projecten en verkoop doe-het-zelf-pakketten. Ik ben een echte kringloop fanaat en noem mezelf dan ook circulair ontwerper. Zie ook LinkedIn.

Mijn aanpak:

Wat ik leuk vindt is het ontwerpen en begeleiden van projecten waarbij eenvoudige en betaalbare technieken de samenwerking tussen mens en natuur bevorderen. In mijn aanpak kijk ik per situatie wat er nodig is. Dat kan zijn het toesturen van een document, begeleiding in de zelfbouw of een volledige installatie. Ik maak het liefst zoveel mogelijk gebruik van lokale- en/of hergebruikte materialen.

Zelf ben ik een echte allrounder. Ik ben thuis in zowel de technische als management kant van duurzame projecten.  Ik ben zowel handig met mijn handen als met de computer. En ik kan makkelijk schakelen. Specialistisch werk doe ik in samenwerking met betrouwbare partners. Door mijn brede netwerk weet ik de juiste mensen bij een project te betrekken.

Ervaring:

In mijn studies en buitenland-ervaring, heb ik geleerd om met creativiteit, doorzettingsvermogen en een innerlijke motivatie tot oplossingen te komen die passen bij de cultuur, natuur en economische situatie.

Studies:

  • BSc Aquatische Eco-technologie, Hogeschool Zeeland, Vlissingen
  • MSc Internationaal Land & Water-management, Wageningen University & Researchcenter (WUR), Wagenginen
  • Vele cursussen en trainingen op het gebeid van facilitatietechnieken, ecologische sanitatie en low-tech oplossingen voor watervoorzieningen.

Ervaring:

  • In Kenia evalueerde ik sociaal-economische en ecologische effecten van zanddammen.
  • In Suriname onderzocht ik hoe de bevolking hun landbouwgrond vruchtbaar hield.
  • In Kirgizië, Kazachstan, Tadzjikistan en Oezbekistan heb ik samen met ontwikkelingsorganisaties gedecentraliseerde technologieën geïntroduceerd in rurale gebieden. Ik leerde alle details over urine-gescheiden-toiletten, zonneboilers en zonnevoedseldrogers. In sommige gebieden ontstonden kleine bedrijfjes. Hier leerde ik ook projectvoorstellen schrijven voor subsidieverstrekkers.
  • In Bolivia leerde ik naar water te boren tot 80 meter diep met lokale materialen.
  • In een educatief fietsproject fietste ik zo’ n 12.000 kilometer, gaf ik meer dan 350 workshop-uren en bouwde meer dan 20 zonneboilers, ecologische toiletten en zonnevoedseldrogers (zie www.theturningwheel.org).

“Na 7 jaar ervaring in de ontwikkelingssamenwerking, betekent voor mij vooruitgang de relatie met onze directe omgeving ecologisch, sociaal en economisch.”

Terug in Nederland

Sinds 2013 ben ik terug in Nederland. In een schuur begon ik toiletten te bouwen voor moestuinen. Iemand vroeg mij op een cursus te geven, en dat zelfde jaar nog werd ik gevraagd om eco-toiletten op een festival te plaatsen. Zo is het balletje gaan rollen…. Inmiddels heb ik door het land al heel wat projecten gerealiseerd en cursussen gegeven.

Momenteel woon ik in Groningen (waar ik ook ben geboren). Samen met mijn vriendin hebben we een tuinhuis in het Stadspark. We experimenteren met het ‘samenvoorzienend’ leven. Dat wil zeggen optimaal gebruik maken van de lokale bronnen en ruilen met anderen. Ik doe veel praktische ervaring op die ik graag blijf delen. Verder werken we met een groep gelijkgestemden aan het opzetten van een Ecodorp in Noord Nederland.