Off-grid-coach

‘Wat doe jij nou precies?’, werd mij laatst gevraagd. Ik vertelde haar dat ik mensen begeleid om zelfvoorzienend te worden op het gebied van energie, stromend water en sanitaire voorzieningen. Steeds meer mensen willen namelijk dichter bij de natuur leven dat kan betekenen dat iemand ervoor kiest geen aansluitingen te hebben op het riool, water- of elektriciteitsnet.

Soms willen mensen dat in hun bestaande woonsituatie, op een camping of soms voor een tiny house of nieuwe woning. ‘Je bent dus eigenlijk een off-grid-coach’, zei ze.

Ja! Dat klopt. Ik ben een off-grid-coach, bedacht ik me. Een coach is toch iemand die mensen helpt om beter te functioneren? Nou, dit is ook een vorm van beter functioneren, maar dan in samenwerking met de natuur om je heen.

Hoezo beter? Nou, als jij je eigen energie opwekt, je eigen water zuivert en je eigen afval verwerkt, dan ervaren we meer hoeveel we van de natuurlijke hulpbronnen kunnen geven en nemen. Het wordt nog makkelijker als we het samen doen, dus je zou kunnen zeggen samenredzaamheid. Op zo’n schaal dat we meer verantwoordelijkheid voelen voor onze omgeving. Het geeft echt voldoening om onderdeel te zijn van de ecologische kringlopen. Ik geloof erin dat we als goed samenwerken met de natuur het zowel mens als natuur goed doet. Je voegt iets toe.

De kennis die ervoor nodig is om off-grid te gaan leven is geen gemeengoed. Eigenlijk zijn we allemaal een beetje ecologisch analfabeet.  Ik deed dat vanaf mijn tienerjaren. Mijn studies hebben in het teken gestaan van behoud van de aarde en off-grid-techniek is mijn specialisatie geworden. In de projecten die ik 7 jaar heb gedaan in Centraal Azie heb ik geleerd de kennis op een leuke manier over te brengen aan anderen. Kennisdelen is mijn passie geworden.

Ik heb gemerkt dat alleen kennisoverdracht en advies vaak niet genoeg is, mensen waarderen het enorm als je zo’n proces stap voor stap met hen doorloopt.  Er komen namelijk zoveel vragen en keuzemomenten op je af. Vandaar dat advisering geleidelijk is veranderd in begeleiding. Coaching dus.

Dus als je een coach zoekt om voor off-grid technieken: bel gerust!