Otji Toilet bij de Helleborus

In de lente van 2015 is de Otji toilet bij de Helleborus gerealiseerd. De toilet is ontworpen en gemaakt in samenwerking met Jos Brinkman van Noest & Roest. De toiletpot komt uit Namibië waar ook de naam vandaan komt. ‘Otji’ betekent ‘een mooie plek’. De urine wordt in dit systeem voor 80% gescheiden opgevangen. De grote boodschap wordt bedekt met houtskool en in een later stadium gefermenteerd met behulp van zuurkool-bacteriën.

Esther Evers, gebruiker Otji-toilet:
“Ik gebruik de Otji toilet nu dagelijks. In plaats van doortrekken gaat er een schepje houtskool met zaagsel overheen. Met een gewone WC heb ik nu het idee veel water te verspillen.”

Otji Toilet


Bij de Otji toilet loopt de urine langs de rand van de toilet en wordt het onderin opgevangen. Dit heeft als grote voordeel dat er geen sp
eciale trechter aan de voorkant van de toilet is die verstopt kan raken. Het nadeel is dat 20% van de urine niet apart wordt gescheiden en dus bij de grote boodschap terecht komt. Bij een urine gescheiden toilet moeten nare geurtjes voorkomen worden doordat het droog blijft. Bij een de otji toilet is dit lastiger daarom is er gekozen voor een verwerking m.b.v. Terra Preta.

Terra preta (fermentatie)

Terra Preta betekent zwarte aarde. Deze manier van verwerking voor fecaliën is ontdekt in de amazone. De inheemse bevolking gebruikten houtskool om hun behoeftes af te dekken. Samen met een bacterie die daar aanwezig is, ging het fermenteren. Dat resulteerde in zeer vruchtbare zwarte aarde. Dit kunnen we hier ook bereiken met bijvoorbeeld bacteriën die ook voor zuurkool gebruikt worden.

Wie weet vinden we in Engelbert bij de Helleborus over 100 jaar ook zeer vruchtbare gronden.