Biomeilers: de kracht van compost

Op 1 december 2015 hebben we op het Suiker Unie terein in Groningen een zogenaamde Biomeiler gebouwd. Een biomeiler is een grote composthoop waaruit warmte wordt onttrokken die nuttig gebruikt kan worden. Bacteriën breken houtsnippers af tot houtcompost die zeer voedzaam is voor planten. Met een warmtewisselaar van kunststof slangen waar water door gepompt wordt kan de warmte naar een douche, woning of opslagvat getransporteerd worden. De opbouw is simpel en low-tech.

De biomeiler heeft een doorsnede van 4 meter en een inhoud van 35m3 met stro, houtsnippers, GFT en menselijke mest. Hiermee onderzoeken LocalWise en De Econiers de mogelijkheden om de kringloop veilig en lokaal te sluiten. Door de hoge temperaturen worden schadelijke bacteriën gedood. Het eindproduct is compost. De compost wordt onderzocht op pathogenen (ziekteverwekkers), medicijnresiduen en compostkwaliteit. Uiteindelijk gaat de compost weer terug naar het land.

Wat we van het land halen (oogst) zullen we ook weer moeten terugbrengen willen we naar een duurzaam landbeheer.

Naar verwachting leveren de bacteriën continu 1kW die kan worden gebruikt voor de basisverwarming van een klein kantoor. Om je een idee te geven: dat is ook genoeg om elke maand meer dan 100 badkuipen te vullen met heet water. De temperatuur van de biomeiler wordt continu gemeten. Stichting Biomeiler vergelijkt de gegevens met een Europees netwerk van andere biomeilers.


In de afgelopen maand heeft de Biomeiler flink kunnen broeien. Er zijn temperaturen waargenomen van boven de 80 C graden. Eind Januari willen we een aansluiting maken voor het warme water zodat we daarmee een ruimte kunnen verwarmen. We komen snel met meer gegevens van de meetingen.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door het stimuleringsfonds.

Helofytenfilter bij de Helleborus, Groningen
Helofytenfilter Metaalkathedraal, Utrecht