Compost-toiletten (Mix-toiletten)

Geschikt voor 4 personen | Comfortabele zitting | Een heet compostering zorgt voor meer comfort en een snelle verwerking | Kan makkelijk geleegd worden | Geen elektriciteit nodig | Toevoegingen (stro, houtkrullen of turf) zijn…

Een composttoilet of mixtoilet is een toiletsysteem zonder waterspoeling waarbij de kleine en grote boodschap in 1 opvang bak terrechtkomen. Er zijn grofweg 3 principes. Deze noemen we: mixtoilet, composttoilet en draineertoilet.

  1. Een mixtoilet: Urine en feces komen in een opvangbak die geleegd moet worden als deze vol is. Om nare geurtjes te voorkomen moet er voldoende zaagsel / houtkrullen worden toegevoegd om de urine te absorberen. Als het toilet regelmatig geleegd wordt (dagelijks) dan is een actieve ventilatie niet nodig. De toilet-inhoud kan naar de compostbak. Voorbeelden van dit systeem zijn de separett Sanitoa of ouderwetse poepdoos.
  2. Een composttoilet: Urine en feces komen in een opvangbak waar er direct een compostering plaatsvind. De opvangbak moet dan voldoende groot zijn en er is een actieve beluchting nodig. In dit systeem moet er voldoende zaagsel of houtkrullen worden toegevoegd. Een dergelijk compostsysteem heeft de juiste balans van vocht, beluchting en koolstof : stikstof ratio nodig. Voorbeelden van dit type mixtoilet zijn de Biolan mix toilet of voor grotere systemen Clivus Multrum.
  3. Een draineertoilet: Urine en feces komen in een opvangbak en het vocht wordt gedraineerd. Het vocht kan naar een helofytenfilter om gezuiverd te worden. De grote boodschap wordt bedekt met fijn zaagsel of met papier en soms aangestampt. Een voorbeeld is de nonolet van de 12 ambachten.

Dit onderwerp kan in eerste instantie best verwarrend zijn. Elk toilet type kent zijn specifieke toepassing. Dus neem gerust contact op voor advies voor uw situatie. Op de ‘vraag en antwoord‘ pagina lees je meer over de voor- en nadelen van de verschillende typen toiletten.

In feite is een mixtoilet niets anders dan een box met daaronder een emmer voor de opvang. Joseph Jenkins heeft een simpel model ontwikkeld die heel makkelijk te maken is als je een beetje handig bent. Zie hieronder de handleiding. Of bekijk deze video.

https://www.youtube.com/watch?v=w6WPI1GBigA&t